Söta musen och andra vänner
Inför fina vänner på besök bakades igår turkiska kakor som kallas Söta musen eller Seker Pare. Receptet finns i senaste "Allt om mat" (nr 7).
Sockerlag
Tillbehör: lättvispad grädde (vi hade även bär till vilket var gott).
- 2 msk strösocker
- 250 g smör, rumsvarmt
- 1/2 msk rivet citronskal
- 1/2 tsk salt
- 2 ägg
- 7 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Sockerlag
- 7 dl vatten
- 5 dl strösocker
- 2 msk pressad citron
Tillbehör: lättvispad grädde (vi hade även bär till vilket var gott).
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och sjud under lock i ca 15 min. Låt svalna.
- Vispa socker och smör vitt och fluffigt. Tillsätt citronskal och salt. Vispa ner ett ägg i taget. Sikta ner de övriga ingredienserna och blanda till en jämn smet.
- Forma degen till 24 små avlånga bullar, ca 2 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Dra med fingret på varje kaka så att det blir en skåra. Fyll skåran med uppvispad äggula. Grädda i ugnen ca 20 minuter (tills de är ljust gyllenbruna).
- Lägg de varma kakorna i en skål och häll över sockerlagen så att kakorna täcks. Låt dem stå i ca 15 minuter och tag därefter upp kakorna och låt dem rinna av. Förvara dem sedan svalt. Servera med lättvispad grädde :-)



Kommentarer
Trackback