Goth och blandat i Leipzig

Ena halvan av sofood har besökt Wave Gothic Treffen i Leipzig och där tagit del av det östtyska köket.


Billig fulcurrywurst med pommes och givetvis sauerkraut. Helt ok för ~2.20€.


Smaklös festivalkycklingwok. Inte ens sambal oelek hjälpte.


God och slabbig gulasch.


Trevlig östtysk restaurang.


Traditionell(?) dryck vars namn är glömt. Några tips?


Soljanka


Någon sorts omelett.


Medeltidsinspirerat med grillat griskött, sauerkraut och bröd. Kommer tyvärr inte ihåg namnet.

Kräftsäsong



Kräftsoppa:
  • 3 finrivna morötter
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 1 paket kräftost
  • 1 burk crème fraîche
  • 1 paket avrunna kräftstjärtar
  • dill
Stek de rivna moröttrena i lite olja tills de blivit blekare i färgen. Häll på buljongen och koka upp. Häll i kräftost, crème fraîche och lite dill. Låt koka upp snabbt. Lägg i kräftorna så att de blir varma. Servera med baguette eller liknande. Gott men knappast bikinimat!

Skulle nog passa bra med potatis i soppan också, men det får testas nästa gång.

Ester



Engelsk afternoon tea på Esters the och kaffehandel (Folkungagatan 95). För 115:- får man: scones, 2 olika sorters hårt bröd, massa olika marmelader, lemon curd, vindruvor, brie, clotted cream, hårdost och té såklart. Man får även typ världens minsta kakor till "efterrätt". Man blir extremt mätt eftersom man i princip får äta hur mycket man vill.
Inredningen med anor från 1899 är supermysig och Esters är enligt hemsidan Sveriges äldsta te och kaffehandel.

Sofood testsmakar

Sofood har fått äran att provsmaka det alldeles nya färdigrätterna från Energikälla (www.energikällan.net) (och Wrapson & Deli). Wallenbergaren var mycket delikat likaså kycklingen (se bild). Även raggmunken var god om än i fetaste laget. Lasagnen har ej smakats ännu, men den ser mycket aptitlig ut. Rekommenderas med andra ord!




Middagen blev take-away från Naviya. Detta är en av sofoods favorit-take-awayställen - gott och förhållandevis billigt. Naviya låg ju tidigare på Lundagatan men flyttade för nåt år sedan till Blekingegatan 63. Klokt beslut! Även om lokalen var mysigare på Lundagatan.
Ikväll åt vi Veggie Phad Thai samt Kyckling i röd curry. Detta avslutas med egengjord piña colada. Svårt att få den perfekt, men övning ger väl färdighet.

Easy dinner


Lättare middag idag: Smoothie bestående av banan, frysta hallon, saft från pressad apelsin och mjölk. Hallonen plockades i sommras men smakar trots långvarig nedfrysning mycket bra.

Improviserade fyllda och stekta tortillabröd


Ikväll blev det lite improviserat
  • tortillabröd
  • kikärtor (1 burk)
  • fetaost
  • bladspenat
  • citron
  • vitlök
  • olja
Mixa kikärtor med citron (efter behag), olja och kryddor (spiskummin, salt, peppar).
Värm upp spenat och lite vtlök i olja i en stekpanna
Smeta ut kikärtsröran på ett tortillabröd, lägg på smulad feta och den lättstekta spenaten. Lägg sedan på ett tortillabröd och stek i stekpanna på hög värmei ca 2 minuter.

Ovanstående intogs tillsammans med majs och bönröra, men det hade nog passat bättre med något mer lättflytande som yoghurtsås eller liknande.

Hela världen på söder.

Igår åts det mycket. Lunchen intogs på Blå Lotus. Hade bespetsat oss på potatis- och purjolökssoppa men precis då det blev vår tur byttes menyn till tomatsoppa. Istället fick det därför bli sallad och grönsakspaj. Båda smakade bra som vanligt, dock synd att man på helgen måste betala extra för kaffet.




Middagen var planerad på Koh Phangan. När vi kom dit i vad vi själva tyckte var god tid så visade det sig att ca 20 sällskap redan stod uppskrivna på griffeltavlan. Tydligen var det fler än vi som tänkt fly undan regnvädret till fake-Thailand.
Vi begav oss därför mot en annan del av världen, nämligen Texas och Texas Longhorn på Skånegatan. Efter ca 30 minuters väntan i baren fick vi beställa och sedan sätta oss vid ett bord. Vi åt chicken bontaña samt lammfilé med vitlökssmör. Som efterrätt delade vi på Molten Chocolate cake. Kriminellt gott! (som vanligt). Sofood-bloggen håller dock inte riktigt med om mottot

"A guest of Texas Longhorn never Leaves dissatisfied, broke or hungry."

Vi lämnade mätta och belåtna men med hål i plånböckerna.

Kvällen avslutades på Malmen och Harvest Home.

Långhelg i Berlin - Maten


Förvånansvärt god macka för 4€ på Schönefeldt-flygplatsen. Många gånger bättre än Arlanda där en torr macka kostade 69(!) kronor.


Hamburgare på White Trash Fast Food (www.whitetrashfastfood.com). Hade läst mycket om detta ställe innan vi åkte, så ett besök där var givet. Stället levde kanske inte upp till förväntningarna men maten var helt okej och lokalen var kitschrolig och trevlig.


Bakverk som såldes på gatan under 1 maj-firandena i Kreuzberg.


Frukost på Café Mano (http://www.myspace.com/mano_cafe). På kvällen var här trevlig bar med billig öl och mysig stämning.


Morot/chili/apelsin-soppa för 3€ på Morgenrot (www.cafe-morgenrot.de). De serverade även brunch på helgerna som man fick betala mellan 4 och 8 euro för. Man fick alltså välja om man ville betala 4 euro som var minimumpris eller mer om man kände att man hade råd.


Frukost på vegetariska Café V i Kreuzberg.

RSS 2.0