Murasaki 17/11 2013

Restaurang Murasaki vid Björns trädgård/Medborgarplatsen är lätt att missa då den ligger i samma hus som kinarestaurangen Bamboo Garden som har ganska dominerande skyltning. Det är dock lite synd, för Murasaki är en småtrevlig restaurang; inte lika genuin som t.ex. Blue Light Yokohama, men lagom god "Svensson-Japansk" mat. Det som dock är lite annorlunda här är att det finns möjlighet att äta både Teppanyaki (för den som inte har en Teppanyakihäll hemma), Nabe (Japansk gryta) samt Yakimono där man man själv grillar munsbitar av kött, fisk och grönsaker på en grill vid matbordet som man sedan doppar i en skål med sås och äter. Vid detta besök var det just Yakimono som stod på agendan. Det finns både fördelar och nackdelar med att grilla sin egen mat: det finns möjlighet att få allt grillat precis som man vill, men samtidigt kan det bli lite pilligt och tidskrävande. Ett tips är att grilla grönsakerna (som består av lök, röd paprika, champinjoner och minimajs) först då dessa tar betydligt längre tid än köttet och fisken. Vad gäller kvalitén på råvarorna så känns den god, Grönsakerna kan kanske upplevas som lite tråkiga, men både fisken (lax) och köttet (entrecôte) är fräscha. Såsen till entrecôten är god, men såsen till laxen kan upplevas som aningen smaklös. Salladen och riset som serveras till är inte så mycket att orda om.

Sammantaget omdöme blir 3 Fukushimakraftverk av 5 möjliga.

 

Cronut

För några veckor sedan besökte Sofood den magnifika staden New York. Inför detta besök hade vi förstått att cronut var den senaste mattrenden och vi var därför nyfikna som barn på julafton på detta bakverk; en blandning mellan croissant och donut. Vårt hotell låg endast 4 minuters promenad från det välkända bageriet Dominique Ansel (189 Spring Street) som bakar och säljer dessa läckerheter, så att ta sig dit var inga problem. Att ta sig in var värre, men sista dagen lyckades vi. Kön var inte så lång denna dag och efter ca 15 minuters väntan fick vi köpa 2 stycken (man får bara köpa max 2 åt gången). Fyllningen byts tydligen ut varje månad och denna gång var det nåt som liknade jordgubbssylt samt vaniljkräm. Sjukt gott!

Brunch på Café Edith

På grund av glömd kamera så får ni inte njuta av några bilder i detta inlägg, men ni får väl besöka Edith för att få rätt feeling.
Sofood intog dagen till ära en helgbrunch på detta några månader gamla caf'é (tidigare Fyra knop) invid Nytorget (Skånegatan 87). Det fanns flera brunchalternativ för 149:-/styck inkl. kaffe och pannkakor. En köttallrik samt en vegetarisk tallrik beställdes. Den vegetariska tallriken bestod av någon slags stuvade champinjoner, liten sallad med tomat och pytteliten fetaostbit, halloumi, grillad tomat, ananasbit och äggröra. Köttallriken bestod av korv, tjock bacon, äggröra, ribs, grillad tomat, lite sallad samt ananasbit. Bröd, smör, marmelad och andra röror fick man hämta själv framme vid disken. Sakerna smakade helt OK. Bäst var nog pannkakorna som var smaksatta med, vad vi tror var, kardemumma. Ett minus var dock att pannkakorna serverades samtidigt som den andra maten och hann då bli lite kalla när de väl skulle ätas. Ett annat minus var att på den vegetariska tallriken hade en baconbit smugit sig in och den grillade tomaten hade tydlig baconsmak, vilket inte är så roligt om man nu skulle vara hel-vegetarian. Ytterligare minus var att personalen inte informerade om att man kunde förse sig själv med bröd och röror.
 
Atmosfären på Edith osar mys. Stillsam musik i högtalarna, många levande ljus på borden, stora mjuka soffor och fåtöljer samt ombonad inredning. Det är dock mycket trångt mellan flera av borden och vissa platser måste man mer eller mindre klättra till. När man väl slagit sig ner vill man dock stanna. Länge. Överlag var det helt klart värt ytterligare besök. Bakverken såg mycket goda ut, så nästa gång kanske det bara blir en fika alternativt att test av deras sallader som såg inbjudande ut.

Sofood är äntligen tillbaka!!

Efter en hel del påtryckningar är vi nu tillbaka. Mycket har självklart ätits sedan senast och vi kommer försöka redovisa vissa restaurangbesök och spännande maträtter som intagits, men vi kommer självklart även skriva om nya resaturangupplevelser och mycket annat i matväg.

RSS 2.0