Sofood drar till Berlin, återkommer senare med tyska matupplevelser.

.

American style





Dagens lunch intogs tillsammans med vän på Millennium-rätta "Sofo café" på Skånegatan, där en vegetarisk soppa fick stå för själva bukfyllan. Middagen gick i Amerikansk anda - hamburgare med coleslaw, gul lök, ketchup och ost. Av någon anledning glömdes salladen bort, men det fick kompenseras med bananmilkshake.

Mat- och vinmässa



I dag har sofood besökt GastroNord - den berömda mat och vinmässan i Älvsjö. Lite färre utställare (och besökare) än förra året, men ändå tog det åtskilliga timmar att se och smaka på det mesta. Mycket ost, makroner, lax, räkor, skinka och andra godsaker slank ner tillsammans med vin och andra alkoholhaltiga drycker.

Trots mat- och vinmässa fanns det ändå plats för ytterligare förtäring tillsammans med arbetskollegor. Maten intogs på den grekinspirerade restaurangen "Kouzina" på Skånegatan 47.

Vegetarisk mezetallrik för 140 kronor var ett prisvärt alternativ.

Söta musen och andra vänner

Inför fina vänner på besök bakades igår turkiska kakor som kallas Söta musen eller Seker Pare. Receptet finns i senaste "Allt om mat" (nr 7).

  • 2 msk strösocker
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 1/2 msk rivet citronskal
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Sockerlag
  • 7 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • 2 msk pressad citron
Garnering: 1 äggula

Tillbehör:
lättvispad grädde (vi hade även bär till vilket var gott).

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och sjud under lock i ca 15 min. Låt svalna.
  2. Vispa socker och smör vitt och fluffigt. Tillsätt citronskal och salt. Vispa ner ett ägg i taget. Sikta ner de övriga ingredienserna och blanda till en jämn smet.
  3. Forma degen till 24 små avlånga bullar, ca 2 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Dra med fingret på varje kaka så att det blir en skåra. Fyll skåran med uppvispad äggula. Grädda i ugnen ca 20 minuter (tills de är ljust gyllenbruna).
  4. Lägg de varma kakorna i en skål och häll över sockerlagen så att kakorna täcks. Låt dem stå i ca 15 minuter och tag därefter upp kakorna och låt dem rinna av. Förvara dem sedan svalt. Servera med lättvispad grädde :-)

Bio och köttfärssås

Nyligen hemkommen efter att ha sett förhandsvisning av filmen "Hierro". Där bjöds på "godsaker" som bestod av en pytteliten påse sega godisar samt en "Vitamin Guard"-dryck. Filmen får en stark 3:a i betyg och "godsakerna" får en 1:a (mycket beroende på att hälften bestod av lakrits som jag absolut inte kan äta). Som tur var spisades köttfärssås och spagetti innan.


Blivande köttfärssås.

Tisdag

Sushi från "Sea Sushi" på Östgötagatan får avsluta dagens näringsintag. Inte sofos godaste (det är utan tvekan Akki Sushi på Folkungagatan), men helt ok "vardagssushi".

Lyckokakan säger: Antwoord wat je hart je ingeeft. Så detta blir ledorden för resten av kvällen...


Den dagliga kosten.

Kontrollera att i kosten dagligen ingår åtminstone följande:
  • 1/2 l mjölk
  • 2 olika sorters frukt
  • 2 olika sorters grönsaker eller rotfrukter
  • potatis
  • kött eller fisk (lever varannan vecka)
  • bröd, gröt m.m.
  • ägg (3 per vecka) ost (varannan dag)
(ur Husmoderns köksalmanack från 1954)

För egen del så bestod dagens mat nästan uteslutande av rester. Potatisen, frukten (och äggen) missades tyvärr. Detta uppvägdes dock genom ett par Colussi's Chocolate chip cookies och té.

Följ bloggen på bloglovin.com

Här!

Lunch hos mamma


Vår i vas.


Fläskfilé med champinjoner, potatis i ugn och tomatsallad.


Godaste cheesecaken gjord på äggulor, kondenserad mjölk och limejuice. Botten av digestivekex. Serveras med blåbär och hallon. Vi åt tre bitar var... behöver jag säga mer.

Söndag



Frukost vid 10.54. Dricker grönt jasmine-te från Willys - det just nu godaste påsteet (nästan). Alla jag har tipsat om det har gillat det. Till detta en Kvibilleostsmörgås på God Form-bröd från Pågen. Känns mycket nyttigt.

Snart ska vi åka iväg till mamma och äta fläskfilé.

Alf Spångbergs dunderfrulle


Frukost: Alf Spångbergs hälsogröt med egengjord sesamgrädde.

Recept på sesamgrädde:

* 1/2 dl oskalade sesamfrön
* 1-2 fikon
* 1 banan
* ca 1 dl vatten

Mixa sesamfröna i ca 15 sekunder, tillsätt lite vatten i taget och fortsätt mixa i ca 2 minuter.
Lägg i fikon och banan och mixa tills den fått en gräddig konsistens.
Enligt mig räcker denna "grädde" till 2-3 personer.

Lunch: Intogs på restaurang Vapiano i Gamla stan. Mycket folk, men vi lyckades klämma oss ner vid ett bord och beställde pizza (Bruschetta med färsk tomat, parmesan och ruccola samt Toscana med färsk tomat, italiensk korv och oliver). Lunchen avslutades med cappuccino och minikaka - supergott!

Middag: Vi lyckades trots den mastiga lunchen på något sätt äta nästan en hel portion "Malai tikka sizlar" respektive en portion "Madras curry" från Indira på Skånegatan. Varning utfärdas gällande Madras curry. Den är mycket stark, nästan i klass med Vindaloo.

Känn dig välkommen till den bästa matbloggen söder om Folkungagatan!

Första inlägget i denna blogg hämtas från Husmoderns köksalmanack 1954

"Det finns kvinnor som direkt skryter med att de inte intresserar sig för mat och matlagning. Men undrar de inte någongång över, varför naturen gett oss olika födoämnen? -Varför fick vi immiga druvor, rödkindade äpplen och mjälla nötter om inte för att glädjas åt dem! varför är laxen ljusrosa och torsken vit? -Och varför skulle en fasan smaka annorlunda än en anka och oxens kött olika kalkonens, om det inte var meningen att vi skulle intressera oss litet för vår föda. -Annars kunde ju allt lika så bra vara köttbullar alltsammans."

Tuppmånaden inleds härmed.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0